jeugd tennis

Tenniskids en junioren

Als we het bij tennis over jeugd hebben, dan hebben we het over spelers in de leeftijd tot en met 17 jaar. Binnen deze groep maken we onderscheid in kinderen die tennissen in Tenniskids en kinderen die spelen bij de junioren.

Tenniskids
Voor kinderen tot en met 12 jaar heeft de KNLTB Tenniskids ontwikkeld. Tenniskids is helemaal afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leren kinderen de tennissport razendsnel te spelen.

Junioren
Spelers in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar noemen wij junioren. Jeugdspelers van 11 en 12 jaar oud kunnen in Tenniskids (t/m 12 jaar) spelen of bij de junioren. De tennisleraar kijkt wanneer een speler, qua niveau, kan doorstromen van Tenniskids naar de junioren.

Kleuren en leeftijden

Jeugd tennis is volledig afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van een kind. Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende fases: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Voor de allerjongste jeugd is er Tenniskids Blauw. Daarna stroom je door naar Rood, Oranje en uiteindelijk Groen. Na Groen is een kind helemaal klaar om met de bekende gele bal op een hele baan te tennissen bij de junioren. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten, waardoor kinderen tennis snel leren spelen. Samen spelen en plezier hebben; daar draait het om bij Tenniskids! De Witte Raven biedt Tenniskids Rood, Oranje en Groen en Junioren Geel aan. Vanaf ongeveer 6 jaar kan een kind starten bij Tenniskids Rood.

Wedstrijdjes spelen
Naast leuke en uitdagende trainingen kunnen kinderen die tennissen het hele jaar door wedstrijdjes spelen. Zo kunnen ze meedoen aan de KNLTB competitie of zich inschrijven voor een toernooitje. Het maakt niet uit of een kind al langer tennist of net begonnen is: er zijn competities en toernooitjes voor iedereen!

Het leuke aan wedstrijdjes spelen is, is dat het niet alleen gezellig is, maar dat kinderen zo ook steeds beter worden. Zo krijgen ze nog meer plezier in tennis.

 

Competitie

Alle jeugdleden van onze vereniging doen mee aan de Tenniskids en Junioren competities die door de tennisbond KNLTB worden georganiseerd en speciaal zijn afgestemd op de leeftijd en het niveau van de kinderen. De kleur waar kinderen in trainen is ook de kleur waarin zij competitie spelen. De afmeting van de baan waarop kinderen tennissen is ook afhankelijk van deze kleur. In onderstaande afbeelding worden de afmetingen voor het enkel spel (1-tegen-1) weergegeven. Bij Geel zijn de afmetingen hetzelfde dan bij Groen; bij dubbelspel komen de randen aan de zijkant (ook wel “tramrails” genoemd) er nog bij. KNLTB competities vinden plaats in het voorjaar (april / mei) en het najaar (september / oktober) en worden gespeeld op zondag (ochtend).

Tenniskids Rood
Een team in Tenniskids Rood bestaat uit 1 tot 6 spelers (jongens en meiden gemengd). Alle teams in de door de KNLTB ingedeelde poule komen op een competitiedag samen bij 1 vereniging waarbij iedere week een andere vereniging de ontvangende club is. De competitiedag voor Rood duurt ca. 1,5 uur. Er worden alleen enkels gespeeld en de winnaar van een wedstrijdje is het kind dat als eerste 7 punten scoort.

Tenniskids Oranje
Evenals bij Tenniskids Rood komen ook bij Oranje alle teams samen bij 1 vereniging. Omdat er voornamelijk dubbels gespeeld worden bestaat een team uit 2 tot 6 spelers. Er wordt 1 set van 4 games gespeeld en de competitiedag duurt ca. 2 a 2,5 uur.

Tenniskids Groen
In tegenstelling tot Tenniskids Rood en Oranje moet een Groen team iedere week uit minimaal 4 spelers bestaan. Er worden 4 enkels en 2 dubbels gespeeld en een wedstrijd bestaat uit 2 sets van 4 games. Een competitiedag duurt ca. 3 uur.

Junioren Geel
Junioren Geel bestaat uit 2 leeftijd categorieën: 11 t/m 14 jaar en 13 t/m 17 jaar.
De competitie voor Junioren Geel 11 t/m 14 jaar is hetzelfde van opzet als de Tenniskids Groen competitie.
De oudste junioren (13 t/m 17 jaar) spelen wedstrijden van 2 sets van 6 games. Dit zijn dezelfde spelregels als bij senioren. Ook hier worden 4 enkels en 2 dubbels gespeeld maar afhankelijk van een jongens, meiden of gemengd competitie moet een team iedere week bestaan uit minstens 4 jongens, 4 meiden of 2 jongens en 2 meiden.